Tänä päivänä (23.5.) 105 vuotta sitten syntyi Suomen ikäinen viisas Samuli Paronen. Hän jätti sanoillaan jäljen, joka ei pyyhkiydy pois uusien tuulten puhaltaessa.

Kirjailijan nimikkoseura muisti mestaria viemällä hänen haudalleen Uudenguineanliisan eli sateenkaaripalsamin. Seurakunta istuttaa myöhemmin kesäkukat haudalla..


"Hän koetti toimittaa ihmisen tehtäviä maassa jossa sellai-

nen on kielletty. Siinä hänen suuruutensa ja rikoksensa." (Samuli Paronen)

Seuraava julkaisumme, toukokuussa ilmestyvä Pauli Arolan "Veli Vatanen" - sai palstatilaa sopivasti jo vapunaattona. (Savon Sanomat 30.4.2023, maksumuuri)

Nälkävuodet tekivät savolaisesta Veli Vatasesta työväenliikkeen agitaattorin–kiersi potkukelkalla ympäri maata (Kuva: August "Veli Vatanen", Kansalliskirjasto)


Pirkko Arolan historiallisen romaanin "Pikää tanssia" voi kuunnella nyt äänikirjana:

- Celianetin kautta (näkövammaisille) / lukijana Timo Mäkynen

- oman kirjastosi Ellbs-palvelun kautta (jos kirja ei ole lainattavissa, pyydä kirjastoa tilaamaan se) / lukijana Erja Noroviita

Lausuntakurssi tammikuussa 2023

Samuli Parosen seura järjestää LAUSUNTAKURSSIN tammikuussa 2023!


Kouluttajana kurssilla on lausuntataiteilija AINO-KAARINA MÄKISALo, joka on myös pappi ja kirjailija, retriitinohjaaja sekä bibliodraamakouluttaja ja -ohjaaja.


Kurssille mahtuu 12 osanottajaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kurssilaiset kokoontuvat kahtena lauantaina 14.1. ja 21.1. klo 12.00-15.00.


Ohjelmassa on keho- ja ääniharjoituksia kaikille ja teoriaa runojen ilmaisusta. Jokaisella osanottajalla on oma aikansa harjoitella ohjaajan kanssa.


Kurssimaksu on 25 € ja sisältää myös pienen välipalan molempina päivinä.


Sitovat ilmoittautumiset sähköpostitse samuliparosenseurary@gmail.com 5.1. klo 20.00 mennessä. Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat ohjeet ja kurssin pitopaikka paluupostissa.

Helsingin Kirjamessut 2022

Samuli Parosen seura on jälleen mukana:

Osaston numero: 7b131

TERVETULOA VIERAILEMAAN OSASTOLLAMME!

Osastokartta 1

Osastokartta 1

Riihimäkeläisten kirjailijoiden "Hall of Fame"

Kesäkuun alussa paljastettiin Riihimäen kirjastopuistossa Anja Vammelvuon kirjailijalaatta.

Seuraavana vuorossa on nimikkokirjailijamme Samuli Paronen. Tavoitteena on, että puistossa voisi tulevaisuudessa olla riihimäkeläisten kirjailijoiden "Hall of Fame".

Samuli Parosen laatta paljastetaan Taiteiden Yössä 9.9.2022 klo 17.00-17.30

Osastokartta 2

Osastokartta 2

Ehdota runoa Perhospuiston runopolulle

Perhospuiston uudistaminen on lähes valmis ja puistoon pääsee jälleen leikkimään. Virallisia avajaisia vietetään ensi keväänä, kun puiston opastetaulut on saatu paikalleen ja istutukset ovat lähteneet kasvuun. Lisäksi puiston luonnonmukaisen alueen hakepintaisesta polusta on tulossa perhosrunopolku. Polun varteen on suunniteltu viisi runokylttiä. Nyt pyydämmekin ehdotuksia Perhospuistoon tuleviksi runoiksi. Runo voi olla lyhyt tai vähän pidempi, oma tai toisen.

Runokysely on auki 14.11.2021 asti. Kyltteihin tulevat runot valitsee Perhospuiston runopolkutyöryhmä. Ehdota runoa Perhospuistoon tästä. Perhospuisto sijaitsee Riihimäen pohjoispuolella Paavolantien varressa ja se on perustettu vuonna 1996. Katso Perhospuiston sijainti kartalla. Lisätietoja: Päivi Sundman, vs. kaupunginpuutarhuri, 040 485 9622

Nyt sitä taas saa!

Vuosi sitten ilmestyneen kirjamme Peiliin piirretty kaupunki odotettu toinen painos on ilmestynyt. Kirjaa voi tilata hintaan 30 € (sis.toimituskulut): samuliparosenseura.tilaukset@gmail.com puh. 0440 788 774 tai https://www.antikvariaatti.net/tuotteet/797295

Ahti Toivanen (16.2.1935-28.3.2021) in memoriam

Ahti on lähtenyt Kirjoittajaystävämme Ahti Toivanen lähti tästä elämästä 28.3.2021. Hänen muistelmakirjansa ”Me hengitimme – kertomus elämästä” ehti tulla painosta 1.3.2021.

Kirjan saaminen valmiiksi oli Ahtille tärkeää. Sitä tosin hidasti se, että aina kun kirja oli jo taitettu, hän löysi vielä yhden tekstin, joka piti välttämättä saada mukaan. Tätä tapahtui useamman kerran. Ahtin tekstejä on julkaistu myös Samuli Parosen seuran Proosarit-ryhmän kirjassa ”Polku näkyi alussa selvänä”.

Tutustuimme Ahtiin Riihimäen kansalaisopiston kirjoittajaryhmässä jo vuosikymmeniä sitten. Hän teki heti vaikutuksen, olihan hän avoin ja ystävällinen persoona. Eräänä talvena hän kutsui meidät kirjoittajat harjoittelemaan liukkaan kelin ajoa Riutassa sijaitsevalle ajoradalleen. Vietimme siellä riemastuttavan ja antoisan päivän. Ahti opetti jokaiselle erikseen liukkaalla ajamisen saloja eikä hellittänyt ennen kuin jokainen pääsi virheittä läpi radan.

Kun kansalaisopiston kirjoittajaryhmä loppui, Samuli Parosen seura aloitti oman ryhmän. Välillä Ahti oli poissa toiminnasta moninaisten töidensä ja toimiensa vuoksi, mutta monet ystävyyssuhteet jatkuivat läpi vuosien. Saimme kuulla hänen monista hankkeistaan. Ihmettelimme, miten ihminen voi osata niin monta asiaa; ajo-opetusta, ohjelmien suunnittelua, koneiden suunnittelua ja rakentamista, leipomista, laulamista jne. Emme kaikista varmasti kuulleetkaan. Mielestämme erikoisin hanke oli piparkakkukoneen tekeminen vanhoista eri koneiden osista.

Eräänä kesänä saimme kutsun Ahtin kesämökille Viroon Muhun saarelle. Matkaan lähti kolme naista. Vietimme leppoisia päiviä tutustuen paikalliseen kulttuuriin Ahtin virolaisten ystävien johdolla. Ahti oli saanut jostakin toistakymmentä tomaatin tainta, eikä tiennyt mitä niille tehdään. Me istutimme ne rakennuksen seinustalle ja ohjeistimme häntä kastelusta ja lannoituksesta. Niinpä syksyllä tulikin mahtava tomaattisato. Ahti antoi kolmikollemme nimityksen ”Tyttökullat”, joka imarteli suuresti meitä tyttösiä, jotka olemme vain hiukkasen häntä nuorempia. Tällä nimellä hän kutsui meitä lopun elämäänsä.

Jäämme kaipaaman leppoisaa, välitöntä, huomaavaista ystäväämme. Muistelemme häntä ja toteamme. Hän oli todellinen herrasmies.

Kirjoittajaystävät

(Kirja on tarkoitettu Ahtin lähiomaisille joten sitä ei ole myytävänä)

"Pitkä tanssi on käännöksiä täynnä" Pirkko Arolan haastattelu

Pirkko Arolan uusi historiallinen romaani Pitkä tanssi on mukavasti esillä Askel lehden numerossa 2/2021.

Teksti Tytti Issakainen Kuvat: Jukka Granström.

"Hätätilasta turvaan" Meri-Helga Mantereen haastattelu

Meri-Helga Mantere on ollut aktiivi toimija monella kulttuurin alueella. Iloksemme hän on ollut meidänkin riennoissamme aktiivisena vaikuttajana.

Askel lehden numerossa 2/2021 on Meri-Helgan haastattelu, jonka jukaisemme toimituksen luvalla sivuillamme.

Teksti Mari Vainio. Kuvat: Jukka Granström.

Elsa Tolmunen-Nikanderin runoon sävellyksen tehnyt Seppo Lammi esittää Paavolan laulun Elsan muistotilaisuudessa 27.6.2020

Samuli Parosen seuran pitkäaikainen puheenjohtaja, kirjailija Elsa Tolmunen-Nikander (s. 4.11.1931) kuoli 2.6. pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.  Saimme olla eilen (27.6.) saattelemassa häntä viimeiselle matkalle. Muistotilaisuudesta muotoutui Elsan näköinen kulttuurihetki. Hänen tekstinsä lausuttuna ja laulettuna sekä hänestä kerrotut muistikuvat loivat kuulijan silmiin kuvan aktiivisesta, värikkäästä ja lämminhenkisestä ihmisestä.

Samuli Parosen seuran pitkäaikainen puheenjohtaja, kirjailija Elsa Tolmunen-Nikander (s. 4.11.1931) kuoli 2.6. pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Saimme olla eilen (27.6.) saattelemassa häntä viimeiselle matkalle. Muistotilaisuudesta muotoutui Elsan näköinen kulttuurihetki. Hänen tekstinsä lausuttuna ja laulettuna sekä hänestä kerrotut muistikuvat loivat kuulijan silmiin kuvan aktiivisesta, värikkäästä ja lämminhenkisestä ihmisestä.

Senioriopettaja 3/2020

Senioriopettaja 3/2020

Kesäkuussa 2020 ilmestyy

Kesäkuussa 2020 ilmestyy "Peiliin piirretty kaupunki". Kirja sisältää kuudentoista edesmenneen riihimäkeläisen kulttuurivaikuttajan henkilökuvan. Tiedustelut ja tilaukset: samuliparosenseurary@gmail.com

Pirkko Arolan kolmannen romaanin julkaisutilaisuus 9.12.2019

Maanantaina 9.12.2019 oli kirjaston Samuli Parosen sali täynnä kiinnostuneita Pirkko Arolan kirjan "Ruusa" julkaisutilaisuudessa.

Seuran puheenjohtaja toivotti yleisön tervetulleeksi ja onnitteli julkaisijan (Samuli Parosen seura) puolesta kirjailijaa halauksen ja kukkasen kera.

Tilaisuuden alussa Kari Heinonen lauloi Tuomo Nikkolan säestämänä ja sen jälkeen esiintyi Riihimäen seudun senioriopettajien Risoluto-kuoro. Pirkko kertoi kirjansa syntyvaiheista ja esitteli kirjaansa jakaen myös vinkkejä kirjoittamiseen.

Ruusaa on tilattu jo monen kirjaston hyllyyn.

Kirjaa voi tiedustella sähköpostitse: Samuli Parosen seuralta samuliparosenseurary@gmail.com

Pirkko Arola kertoo kirjansa synnystä.

Pirkko Arola kertoo kirjansa synnystä.

Rihimäen seudun senioriopettajien kuoro Risoluto esiintyi Kari Heinosen johdolla. Säestäjänä Tuomo Nikkola.

Rihimäen seudun senioriopettajien kuoro Risoluto esiintyi Kari Heinosen johdolla. Säestäjänä Tuomo Nikkola.

Tilaisuuden yleisöä.

Tilaisuuden yleisöä.

Samuli Paronen -palkinto 2019 Torsti Lehtiselle

Suomen Aforismiyhdistys jakaa Samuli Paronen -palkinnon kolmen vuoden välein Parosen syntymäpäivänä 23.5. Palkinto myönnetään ansioista aforistiikan saralla ja sen saajasta päättää yhdistyksen hallitus. Palkintoavaimen on takonut seppämestari Upi Anttila.

Avain annetaan tänä vuonna Torsti Lehtiselle.

http://aforismiyhdistys.fi/samuli-paronen-palkinto-torsti-lehtiselle/

Torsti Lehtinen kuva: Minna-Karoliina Heino

Torsti Lehtinen kuva: Minna-Karoliina Heino

Lähteen rannalla elämä

Seuramme jäsenen Marika Tudeerin kirja 'Lähteen rannalla elämä' julkaistaan maanantaina 15.4.2019. Kirja on ennakkomyynnissä jo Pilpalan kylät ry:n pääsiäiskahvilassa Liitontalolla lauantaina 13.4. 

Suomen kirjailijanimikkoseurojen - Nimikoitten vuosikokous pidettiin 30.3.2019 Riihimimäen Punaisessa talossa. Isäntänä oli tällä kertaa Samuli Paronen -seura ry.  Ennen vuosikokousta kuultiin tutkija, tietokirjailija Minna Maijalan puheenvuoro ”Minna Canth ja naisen kertomus”.  Vuosikokouksessa puhetta johti isäntäseuran puheenjohtaja Matti T. Kettunen.  Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Esko Piippo ja hallituksen kokoonpano säilyy samana.  https://www.nimikot.fi/

Suomen kirjailijanimikkoseurojen - Nimikoitten vuosikokous pidettiin 30.3.2019 Riihimimäen Punaisessa talossa. Isäntänä oli tällä kertaa Samuli Paronen -seura ry. Ennen vuosikokousta kuultiin tutkija, tietokirjailija Minna Maijalan puheenvuoro ”Minna Canth ja naisen kertomus”. Vuosikokouksessa puhetta johti isäntäseuran puheenjohtaja Matti T. Kettunen. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Esko Piippo ja hallituksen kokoonpano säilyy samana. https://www.nimikot.fi/

Suomalaisten miesten yksinäisyys pysäytti Pirkko Arolalta kaksi esikoisromaania: yksinäisyydestä ja avioliitosta Aamuposti 25.9.2018

Minä olen tekstikappale. Kirjoita tähän mitä haluat.Voit kertoa tässä vaikkapa hieman itsestäsi tai sivujesi tarkoituksesta.

Jaa tämä sivu